Kan ik direct zelf mijn hypotheek doorhalen? - royement.nl
Kan ik direct zelf mijn hypotheek doorhalen?

Kan ik direct zelf mijn hypotheek doorhalen?

Summary:

Je kan niet zelf jouw hypotheek doorhalen omdat het een wijziging in het Kadaster betreft. Alleen de notaris heeft de bevoegdheid om dat te wijzigen.

Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen?

Je kan niet zelf jouw hypotheek doorhalen omdat het een wijziging in het Kadaster betreft. Alleen de notaris heeft de bevoegdheid om dat te wijzigen.

Een hypotheek royeren

doorhalen

Je kan niet zelf jouw hypotheek doorhalen. Daar heb je altijd een notaris voor nodig. De notaris wijzigt de inschrijving in het Kadaster. De Kadasterwet bepaalt dat uitsluitend notarissen het Kadaster bijhouden. Het Kadaster is heel belangrijk in Nederland. Partijen mogen erop vertrouwen dat wat hierin is opgenomen de waarheid is. Hierdoor kan je altijd achterhalen wie juridisch eigenaar is en of er bijvoorbeeld een hypotheek rust op een object.

Lees ook: Afgeloste hypotheek uit het Kadaster. Waarom regelt de bank dit niet?

Hoe werkt het doorhalen van een hypotheek?

Toestemming van de bank

De bank of een andere geldverstrekker moet eerst bevestigen dat de hypotheek volledig is afgelost. Dat kan zijn omdat je het gehele bedrag hebt voldaan of omdat je de woning hebt verkocht en daarmee de hypotheek hebt afgelost. Dan kan je de hypotheek royeren. De bank geeft dan formeel toestemming voor het royement. De notaris vraagt deze toestemming.

De gegevens van de bank moeten kloppen. In de afgelopen jaren zijn we van honderden banken teruggegaan naar nog maar een paar banken. Het kan dus zijn dat je jouw hypotheek had afgesloten bij een bank die niet meer bestaat. De gegevens zijn dan overgegaan naar een andere bank.

De notaris

Vervolgens controleert de notaris alle gegevens. Hij controleert of de inschrijving in het Kadaster klopt, of het juiste kadasternummer is gebruikt en of de hypotheek op de juiste naam staat.

Als alles klopt maakt de notaris de royementsakte. Deze akte bevat alle royementen van een week of maand, dus niet alleen jouw royement. De notaris stuurt deze akte door naar het Kadaster.

Tot slot haalt het Kadaster de hypotheek door. De royementsakte van de notaris wordt verwerkt. Vervolgens ontvang je nog een bevestiging dat het royement is doorgehaald.

Startershypotheek doorhalen € 69,-

  • 100% online
  • Snel geregeld