Afgeloste hypotheek uit het Kadaster. Waarom regelt de bank dit niet? - royement.nl
Afgeloste hypotheek uit het Kadaster. Waarom regelt de bank dit niet?

Afgeloste hypotheek uit het Kadaster. Waarom regelt de bank dit niet?

Summary:

Als je jouw hypotheek volledig hebt afgelost wordt deze niet automatisch uitgeschreven uit het Kadaster. De hypotheekverstrekker geeft dit ook niet automatisch door. Pas als jij aangeeft dat je de hypotheek wilt doorhalen en de bank is hiermee akkoord, zal het Kadaster dit wijzigen.

Ik heb mijn hypotheek afgelost. Wordt deze automatisch uitgeschreven?

Nee, als je jouw hypotheek volledig hebt afgelost wordt deze niet automatisch uitgeschreven uit het Kadaster. De hypotheekverstrekker geeft dit ook niet automatisch door. Pas als jij aangeeft dat je de hypotheek wilt doorhalen en de bank is hiermee akkoord, zal het Kadaster dit wijzigen.

Hypotheek afgelost

Je hebt jouw hypotheek volledig afgelost. Het bedrag plus de rente dat je moest betalen aan de bank, of een andere geldverstrekker, heb je dus volledig terugbetaald. Je hebt hiervan ook een bevestiging ontvangen. Toch staat er in het Kadaster dat er nog een hypotheek op jouw woning rust. Dat is omdat de hypotheek niet automatisch uit het Kadaster wordt uitgeschreven. Het royement, het doorhalen van jouw hypotheek, gaat pas op jouw verzoek. Dit gaat via de notaris.

Waarom moet ik mijn hypotheek doorhalen?

Zolang je de woning niet verkoopt is het niet verplicht om de hypotheek door te halen. Pas op het moment dat je de woning gaat verkopen moet deze ‘vrij van lasten en beperkingen‘ zijn. Dat houdt in dat er dus geen hypotheek op mag rusten. Ook niet als deze volledig is afgelost.

Op het moment van verkoop kan je de hypotheek doorhalen. Nadeel is dan wel dat de koper de notaris kiest en je gebonden bent aan het tarief van die notaris. Dit tarief zal een stuk hoger zijn. Het kan oplopen tot €500,- of zelfs nog meer.

kadaster

Laat je vóór de verkoop de hypotheek doorhalen, dan kan je zelf een notaris kiezen. Dit scheelt behoorlijk in de kosten. Lees ook: Je wilt je woning verkopen. Waarom een royement?

Zolang je de woning niet verkoopt kan je de hypotheek ook laten staan. Maar dit heeft alleen nut als je een hypotheek met opnamemogelijkheid hebt. Deze hypotheekvorm komt niet vaak voor. In andere gevallen zal de geldverstrekker een nieuwe toetsing moeten doen. Vaak zijn de voorwaarden van de hypotheek dan niet meer geldig. In de meeste gevallen heeft het dus geen nut op een hypotheek te laten staan.

Waarom regelt de bank dit niet automatisch?

Het recht van hypotheek wordt door twee partijen aangegaan. Door jou, degene die een lening aangaat, en de geldverstrekker. In de meeste gevallen is dat de bank. Jij ontvangt de lening en in ruil daarvoor krijgt de geldverstrekker een hypotheekrecht op jouw woning. Heb je de hypotheek volledig afgelost, dan blijft het recht van hypotheek juridisch gezien in stand. Beide partijen moeten aangeven dat zij akkoord zijn met het royement. De bank geeft formeel toestemming in een royementsvolmacht. Daarin bevestigt de bank dat de hypotheek volledig is afgelost. Met deze bevestiging kan de notaris het recht van hypotheek uit het Kadaster verwijderen.