Scheepshypotheek royeren - royement.nl
Scheepshypotheek royeren

Scheepshypotheek royeren

Hoe royeer ik een scheepshypotheek

Een scheepshypotheek staat in een ander kadaster dan de hypotheek van de hypotheken op een huis. Een gewoon royement gaat via een geautomatiseerd systeem. De scheepshypotheek kan niet via dat systeem en is dus handwerk voor de notaris

Scheepshypotheek

Hypotheken die op schepen rusten staan ingeschreven in een ander register bij het Kadaster, het scheepsregister. Dit is een apart onderdeel van het Kadaster. Ook hypotheken op woonboten en watervilla’s staan ingeschreven in dit scheepsregister. Om een hypotheek op een schip te royeren is een ander proces nodig en toegang tot een ander register. Het Kadaster bestaat namelijk uit meerdere registers. Daar zijn onze systemen (nog) niet voor geschikt.

Woonboothypotheek

Voor woonboten bestaat een aparte hypotheekvorm, de woonboothypotheek. Hier zitten andere voorwaarden aan verbonden dan bij een woning. Een woonboot kan roerend zijn of onroerende. Als de woonboot roerend is kan je hier geen hypotheek op vestigen. Alleen op onroerende woonboten kan je een hypotheek vestigen. In Nederland zijn er verschillende notarissen gespecialiseerd in het doorhalen van hypotheken op schepen.