Staat er nog een hypotheek ingeschreven? - royement.nl
Staat er nog een hypotheek ingeschreven?

Staat er nog een hypotheek ingeschreven?

Hoe weet ik of er nog een hypotheek staat ingeschreven?

Je kunt eenvoudig zelf controleren of er nog een hypotheek staat ingeschreven op jouw woning. Dat kan online via het Kadaster. Je betaalt hiervoor een klein bedrag.

Staat er nog een hypotheek ingeschreven?

ingeschreven

Heb je jouw hypotheek afgelost? Dan wordt deze niet automatisch uitgeschreven bij het Kadaster. Je kunt zelf controleren of de hypotheek nog staat ingeschreven. Dat kan bij het Kadaster. Je betaalt hiervoor een klein bedrag, € 2,80 (in 2023). Je hoeft alleen maar de postcode + het huisnummer in te vullen. Vervolgens kun je aangeven welke informatie je wilt ontvangen. Om te zien of er een hypotheek staat ingeschreven kies je voor ‘Hypotheekinformatie‘.

Kadaster is openbaar

Je kunt van ieder adres de hypotheekinformatie opvragen. Dat is dus niet beperkt tot jouw eigen adres. Het Kadaster is een openbaar register. Als er niets staat ingeschreven zegt dat niet dat het onroerend goed uit eigen geld is gefinancierd. Het is ook mogelijk vanuit een eigen BV.

Er staat nog een hypotheek ingeschreven, en nu?

Nu je weet of er nog een hypotheek staat ingeschreven kun je besluiten om de hypotheek te royeren. Dat kan 100% online bij Royement.nl. Je hoeft maar een paar gegevens in te vullen en de opdracht te bevestigen. Je ontvangt vanzelf bericht wanneer de hypotheek is doorgehaald.

Je kunt de hypotheekinschrijving doorhalen als deze volledig is afgelost en je geen gebruik meer maakt van de hypotheek. Bij de verkoop van de woning is het verplicht om de hypotheek te royeren. Woningen lever je vrij van verplichtingen en dus ook van hypotheken. Ook al is de hypotheek volledig afgelost.

Waarom de hypotheek niet doorhalen?

Het kan ook zijn dat je de hypotheek (nog) niet wilt doorhalen. Bijvoorbeeld als je ooit nog geld wilt lenen via die bestaande hypotheekinschrijving. Vaak kun je de oude inschrijving dan nog gebruiken en betaal je niet opnieuw notariskosten. De nieuwe lening moet wel voldoen aan alle regels die gelden voor hypotheekverstrekking. Ook moet je het geld lenen bij dezelfde partij als waar de hypotheek liep. In dat geval moet je de hypotheekinschrijving dus niet doorhalen.

De hypotheek is van de vorige eigenaar

Formeel moeten notarissen binnen enkele weken na de verkoop de hypotheek van de verkoper doorhalen. Veel notarissen hebben grote stapels met nog door te halen hypotheken liggen. Op deze manier kan er dus op jouw huis een hypotheek zijn ingeschreven van de vorige eigenaar. Neem contact op met de notaris. Ten overvloede, dat niet uitvoeren van een royement waar de notaris wel voor is betaald, is klachtwaardig gedrag.