Wat kost een royement? - royement.nl
Wat kost een royement?

Wat kost een royement?

Summary:

Bij ons kost een royement van een hypotheek €79,- inclusief BTW en alle kosten. De kosten voor een royement verschillen per notaris. Deze kosten kunnen oplopen tot €500,-. Wij werken met een vast tarief. Daarnaast kunnen wij de doorhaling volledig 100% digitaal regelen.

Wat zijn de kosten voor een royement?

Bij ons kost een royement van een hypotheek €79,- inclusief BTW en alle kosten. De kosten voor een royement verschillen per notaris. Deze kosten kunnen oplopen tot €500,-. Wij werken met een vast tarief. Daarnaast kunnen wij de doorhaling volledig 100% digitaal regelen. Je hoeft dus niet langs een notariskantoor.

Vaste prijzen

Wij werken met vaste prijzen. Daardoor weet je exact op voorhand waar je voor betaalt. Je hoeft pas te betalen als de akte gereed ligt om te passeren.

Waar betaal ik voor?

Kost

Je betaalt het honorarium van de notaris. Dat is een vergoeding voor de verrichte werkzaamheden. Daarnaast komt er BTW over dit tarief. De notaris zal voor het tarief de basisgegevens controleren. Dat zijn jouw persoonlijke gegevens. Daarnaast controleert de notaris de gegevens van het onroerende goed, de woning, en de inschrijving in het Kadaster.

Vervolgens controleert de notaris de gegevens van de bank waar de hypotheek loopt. De notaris vraag aan de bank of andere partij toestemming en een volmacht om de hypotheek door te halen.

Nadat deze toestemming is ontvangen zal de notaris de royementsakte opstellen. Op deze akte staan meerdere royementen, dus niet alleen die van jou. De royementsakte wordt aangeboden aan en kadaster en deze zal de hypotheek doorhalen. De notaris ontvangt een bevestiging van het royement.

De notaris wettelijk verplicht om die akte vervolgens twintig jaar te bewaren in een brandvrije en droge kluis.

Waarom is een royement soms zo duur?

Als je een hypotheek laat doorhalen bij de verkoop van het huis kan het veel duurder uitpakken. Hoe werkt dat. Bij de verkoop van jouw huis kiest de koper de notaris. Op het moment van overdracht wordt de hypotheek doorgehaald. Meestal is dat ook een logisch moment. De notaris regelt de betaling van het restant van de hypotheek uit de koopsom van jouw huis.

Maar waarom is het dan duurder? De koper heeft de notaris gekozen. Maar jij betaalt als verkoper dat royement. Het is immers jouw hypotheek. Alleen jij hebt niets te vertellen over het tarief. De notarissen werven klanten met een voordelige transportakte. Een deel van die lage prijs verdienen ze vervolgens terug via jouw royement. Zo kost een royement dan plotseling €300,-.

Lees ook: Je wilt je woning verkopen. Waarom een royement?

Kosten royement hypotheek aftrekbaar

Alle kosten verbonden aan een hypotheek voor de eigen woning zijn fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat ook de rekening van een royement aftrekbaar zijn. Bewaar de factuur goed zodat je die kan aftrekken bij de aangifte IB.