Royement overbruggingshypotheek - royement.nl

Royement overbruggingshypotheek

Hoe werkt royement van overbruggingshypotheek?

De overbruggingshypotheek is gekoppeld aan jouw oude huis of object. Bij de verkoop zal de notaris die hypotheek doorhalen uit de opbrengst van die woning.

Doorhalen afgeloste overbruggingshypotheek

overbruggingshypotheek

Zodra de woning is verkocht zal de overbruggingshypotheek worden doorgehaald door de notaris. De notaris doet dit door de verkoopopbrengst te gebruiken om de hypotheek af te lossen. Zodra deze aflossing is gedaan kan de notaris de hypotheek doorhalen bij het Kadaster.

De notaris moet deze doorhaling uitvoeren. De woning moet namelijk vrij van hypotheek opgeleverd door de verkoper. Vaak doet de notaris de daadwerkelijke inschrijving bij het Kadaster later. De notaris spaart alle royementen van bijvoorbeeld één week op en haalt die dan allemaal achter elkaar door.

Op welk object loop de overbruggingshypotheek?

Bij een overbruggingshypotheek neem je een hypotheek op de overwaarde van je oude woning. Het gaat dan om de oude woning die nog niet verkocht is. Je neemt als het ware een voorschotje op de nog te komen winst. Met die overbruggingshypotheek koop je de nieuwe woning, althans een deel daarvan.

Zodra de oude woning is verkocht los je de hypotheek af.

Voorbeeld overbruggingshypotheek

Ge en Ka hebben een huis en gaan verhuizen. Ze hebben een nieuw huis gevonden, maar het oude huis nog niet verkocht. De bank wil ze wel een nieuwe hypotheek geven. Tegelijk wil de bank dat ze de overwaarde van het oude huis investeren in het nieuwe huis. Dat kan met een tijdelijke hypotheek op die overwaarde van het oude huis. De zogenaamde overbruggingshypotheek. Zodra de oude woning is verkocht zullen zij de opbrengst gebruiken om de tijdelijke hypotheek af te lossen.

Kan het ook fout gaan?

Het kan fout gaan zeker. Het is altijd verstandig om twee weken van de verkoop te controleren of de hypotheek wel is doorgehaald. In de afgelopen jaren zijn enkele notarissen door de tuchtrechter op hun vingers getikt omdat ze fouten hadden gemaakt bij royementen. Het royement moet de notaris van de koper regelen. Als dat niet gedaan is, kun je de notaris daarop aanspreken. Jij hebt er voor betaald dus het moet gebeuren en formeel direct. Het niet (juist) uitvoeren is een reden voor een tuchtrechtelijk klacht. Kijk voor een blunder van een notaris bijvoorbeeld bij het verhaal over de 8 miljard die per ongeluk werd doorgehaald.

Wat ook mis kan gaan is als de verkoopopbrengst van de oude woning te laag is. Beter gezegd als die lager is dan verwacht. Dan is er niet voldoende geld om af te lossen. In dat geval zal de bank een nieuwe zekerheid vragen of moet je op een andere manier aflossen.

Lees meer over Royement

  • Veilige gegevensoverdracht
  • SSL certificaat