Wat is een royement en waarom zou ik dat willen? - royement.nl
Wat is een royement en waarom zou ik dat willen?

Wat is een royement en waarom zou ik dat willen?

Summary:

Een royement is het doorhalen van de hypotheek uit het Kadaster. Als je de hypotheek hebt afgelost kan je deze royeren. Ga je de woning verkopen, dan moet je de hypotheek royeren.

Wat is een royement en waarom zou ik het willen?

Een royement is het doorhalen van de hypotheek uit het Kadaster. Als je de hypotheek hebt afgelost kan je deze royeren. Ga je de woning verkopen, dan moet je de hypotheek royeren.

Wat is royeren?

Royeren is het doorhalen van een hypotheek bij het Kadaster. Het is het uitschrijven van het hypotheekrecht. Alle hypotheekakten staan ingeschreven bij het Kadaster. Dit is openbaar. Tegen een kleine betaling kan je opvragen of een hypotheek op een woning rust. Voor hypotheken op schepen bestaat een apart register, het scheepsregister.

royement

Als je een hypotheek afsluit voor jouw woning schrijft de notaris het recht van hypotheek in bij het Kadaster. Deze kan je royeren nadat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Ook dit doet de notaris, met een royementsakte.

Juridisch wat is een royement?

Juridisch is er een onderscheid tussen de lening en de betaling en het recht van hypotheek. Het hypotheekrecht is een zekerheidsrecht. Lost de leningnemer de lening niet af, dan kan de geldverstrekker het hypotheekrecht inroepen. De bank of een andere partij kan dan de woning opeisen en verkopen.

Als de onderliggende lening is afgelost blijft het hypotheekrecht bestaan. Dat kan natuurlijk niet ingeroepen worden. De leningnemer kan immers niet in verzuim zijn met de aflossingen.

Waarom royeren?

Heb je de hypotheek afgelost en ga je deze niet meer gebruiken? Dan kan je de hypotheek ook al doorhalen voordat je jouw woning gaat verkopen. Voordeel is dat je dan zelf een notaris kan kiezen en zelf de kosten in de hand hebt. Daarnaast scheelt het ook een administratieve handeling op het moment dat je wel jouw woning gaat verkopen.

Als je jouw woning verkoopt moet deze ‘vrij zijn van lasten en beperkingen’. Dat houdt in dat er ook geen hypotheek op mag rusten. Ook als deze volledig is afgelost, moet je het nog royeren bij het kadaster. Dit gaat niet automatisch. Lees ook: Afgeloste hypotheek automatisch uit het kadaster. Waarom regelt de bank dit niet?

Wat is royeren nog meer?

Royeren is dus het schrappen van een hypotheek. Maar je hebt ook het royement van een lid van een vereniging. In dat geval zet je een lid uit de vereniging. Daarover kan je lezen op verenigingen.nl. Daar kan je ook een modelbrief vinden om je hierbij te helpen.